Nebolestivá operace hemoroidů


Nebolestivá operace hemoroidů


Technický pokrok výrazně ovlivňuje moderní chirurgii. Umožňuje provádět operace šetrným,miniinvazivním způsobem a současně zavádět takové metody a postupy, images hal-hruban které neodstraňují příznaky, ale přímo ovlivňují příčiny vzniku choroby. Z tohoto trendu profituje především pacient-výrazně je redukována pooperační bolest, zkracována rekonvalesce, délka hospitalizace, některé operace lze provádět ambulantně. Jednou z těchto metod je HAL metoda operace hemoroidů.

Hemoroidy patří k nejčastějším onemocněním konečníku ve vyspělých zemích. Lze odhadnout, že postihují více než 50% populace nad 50 let věku.Vzhledem k lokalizaci se jedná o intimní problém,takže řada pacientů s návštěvou otálí a zbytečně se trápí.

Podstatou je rozšíření cévních pletení uložených pod výstelkou řitního kanálu a dolní části konečníku.Nerozšířené pleteně vytvářejí u zdravého jedince polštářky,které přiložením k sobě přispívají k uzávěru řitního kanálu,tudíž hrají důležitou roli ve schopnosti udržet stolici a plyny.

images rectum2Příčin vzniku hemoroidů je celá řada: vrozená slabost cévních stěn, zvýšený nitrobřišní tlak v průběhu těhotenství, chronická zácpa, zvětšení prostaty, sedavý způsob života, jaterní cirrhosa, roli hrají i dietní vlivy-kořeněná jídla, káva, alkohol.

Onemocnění se projevuje pocity dyskomfortu v oblasti řitního otvoru, tlakem,bolestivostí, někdy svěděním, často krvácením, zpočátku nepříliš intenzivním/několik kapek krve, stopy krve na toaletním papíru/ u pokročilých hemoroidů může být krvácení výraznější, dokonce může působit sekundární chudokrevnost.images rectum1

Vyšetření u výše uvedených potíží provádějí chirurgická, proktologická a gastroenterologická pracoviště, spočívají ve vyšetření klinickém a následně dle charakteru potíží provedení některé z endoskopických metod-proktoskopie/vyšetření řiti a části konečníku/ rektoskopie/ vyšetření konečníku/či kolonoskopie-vyšetření celého tlustého střeva.

Léčení hemoroidů je individuální dle stadia onemocnění a aktuálního stavu lokálního i celkového. Zatímco v lehčích stadiích onemocnění je indikována léčba konservativní, neoperační/režimová opatření, dieta,hygiena, lokální léky-masti, čípky, které působí antisepticky, tlumí bolesti, zvyšují napětí stěn cévních pletení/,v pokročilých stadiích, zejména při krvácení, vyhřezávajících uzlech ,intenzivní bolesti, je vhodné léčení operační.

Doposud prováděné operační metody,které spočívaly v provedení zásahu přímo na hemoroidálních uzlech/elektrickým proudem, laserem, gumovými kroužky, případně vyříznutí uzlu /byly bolestivé,vyžadovaly celkovou anestesii, hospitalizaci s následným nepříjemným pooperačním údobím a často dlouhodobou pracovní neschopnost.

Nejmodernější metoda HAL/high artery ligation/ , při níž jsou pomocí ultrazvukového čípu vyhledány a následně podvázány větve hemoroidálních tepen,což způsobí zmenšení uzlů a ústup příznaků, je fyziologická, nebolestivá, nevyžaduje celkovou anestesii , hospitalizaci, je prováděna ambulantně.

images hal-pristrojVýkon je prováděn pomocí přístroje A.M.I. HAL –RAR Doppler II , v České republice je v současné době v provozu 12 těchto přístrojů. Na našem pracovišti bude operace pomocí tohoto přístroje po zaškolení na renomovaných pracovištích ve Vídni a Ústí n.Labem prováděna od počátku roku 2010.

Zatímco ve vyspělých zemích, např. v sousedním Rakousku , je tato metoda hrazena zdravotními pojišťovnami, v České republice zákrok platí pacient.Přesto, vzhledem k výše uvedeným přednostem, je metoda dle mého názoru pro pacienta výhodná, u pracovně aktivních i ekonomicky.Jsem rád, že po mnohaleté praktické zkušenosti s klasickou operativou hemoroidů mohu pacientům, kteří vyhledají naše pracoviště, nabídnout tuto moderní, fysiologickou, miniinvazivní šetrnou metodu.

Zpět